Stalo įrankiai
Stalo įrankiai – tai įrankiai, skirti gaminti, patiekti ir valgyti maistą. Jie palengvina maisto vartojimą ir yra svarbi etiketo normų dalis. Stalo įrankiai yra gaminami iš drėgmei ir temperatūros pokyčiams atsparių medžiagų, tokių kaip nerūdijantis plienas. Salotoms ir šaltiems patiekalams skirti įrankiai gali būti mediniai, plastikiniai arba keramikiniai.
Stalo įrankių dizainas
Stalo serviruotė yra labai svarbi. Dažnai maisto valgymo vieta yra derinama prie bendro svetainės interjero, todėl ieškant naujų pirkinių namams dizainas tampa ypač svarbus. Vieni populiariausių yra juodi stalo įrankiai arba aukso spalvos įrankiai. Jie puikiai papildo klasikinį, modernų, natūralų ir prabangų stilių. Taip pat įrankiai padeda išpildyti stalo puošimo idėją, ypač ruošiantis Velykoms, Kalėdoms, krikštynoms, vestuvėms ar kitoms asmeninėms šventėms.
Stalo įrankių rinkiniai
Stalo įrankių rinkinį sudaro vieno arba kelių tipų stalo įrankiai: šakutės, peiliai, šaukštai ir šaukšteliai. Rinkinyje gali būti vienam arba šešiems asmenims skirtas 2–4 stalo įrankių derinys. Kiekvienas įrankis turi skirtingą paskirtį, todėl juos naudojant maistą lengva susmulkinti, įsmeigti, pasemti ir pakelti.
Šakutės
Šakutės – tai patiekalams smulkinti ir įsmeigti skirtas stalo įrankis. Jos yra kelių rūšių. Pagrindinė šakutė įprastai turi 4 dantis, yra didžiausia ir naudojama valgyti kasdienį maistą. Desertinė šakutė yra mažesnė, turi 3 dantis ir yra skirta pyragams ir vaisiams. Žuvies šakutė turi platesnius dantis. Salotų šakutė dažnai turi 3 platesnius dantis, kurie užtikrina lengvą salotų paėmimą.
Peiliai
Pagrindinė peilių paskirtis – supjaustyti maistą. Žinoma, rinkiniuose esantys stalo įrankiai yra mažiau aštrūs lyginant su pavieniais peiliais, todėl jie dažniausiai naudojami smulkinti jau paruoštus valgyti patiekalus. Neretai šiuos peilius pakeičia šakutės. Rinkiniuose esančius peilius dažniau galima pastebėti šventėse, restoranuose ir kitose maisto paslaugas teikiančiose įmonėse.
Skirtingą paskirtį turintys peiliai skiriasi savo išvaizda. Serviruojant juos kartu lengva pasimesti, todėl pravartu žinoti esminius skirtumus. Pagrindinio peilio geležtė yra ilga. Desertinis peilis yra mažesnis ir skirtas pyragams bei tortams pjaustyti. Žuvies peilis turi trumpesnę ir platesnę geležtę. Sviesto peilis yra mažas ir bukas, skirtas tepti sviestą.
Šaukštai
Šaukštai yra naudojami skystiems ir kietiems patiekalams paimti. Standartiniai, gilūs šaukštai puikiai tinka valgyti sriubas, mėgautis sultiniais, smaguriauti jogurtą ir kitus skystus desertus. Desertinis šaukštelis ypač praverčia valgant ledus ir pudingą. Arbatinį šaukštelį įprasta naudoti ruošiant kavą ir arbatą, puodelyje išmaišant cukrų.
Desertiniai įrankiai
Desertinių stalo įrankių rinkinių komplektacija gali būti labai įvairi. Svarbu įvertinti, ko labiausiai reikia. Vieni rinkiniai gali turėti 6–12 desertinių šakučių arba kavos šaukštelių. Kiti stalo įrankių komplektai gali būti sudaryti iš vienos torto mentelės ir 6 arba 12 desertinių šakučių. Taip pat desertiniams įrankiams galima priskirti užkandžių rinkinius, kuriuos sudaro mažos šakutės. Stilizuoti smeigtukai suteiks stalui žaismingumo, o užkandžių, saldumynų ir vaisių valgymas bus nepakartojamas.
Specializuoti įrankių rinkiniai
Be įprastų kasdienio valgymo įrankių rinkinių „C&D Style“ asortimente yra ir specializuoti stalo įrankių komplektai, skirti pjaustyti ir patiekti sūrį, paruošti griliaus kepsnius, padalinti salotas, serviruoti tortą, desertus ir užkandžius. Konkretus stalo įrankių komplektas turi skirtingą sudėtį, kuri atitinka maisto paruošimo, patiekimo ir valgymo ypatumus.
Salotų stalo įrankiai
Stalo įrankių komplektus salotoms sudaro 2 skirtingos formos šaukštai. Jais patogu paimti įvairaus tipo salotas ir jas perkelti į lėkštę. Asortimente esantys įrankiai yra pagaminti iš nerūdijančio plieno ir akacijos medienos masyvo. Ilgaamžiški ir lengvai prižiūrimi įrankiai tarnaus ilgus metus, todėl tai gali tapti puikia dovanos idėja tiems, kurie namuose puoselėja tvarumo idėją.
Sūrio pjaustymo rinkinys
Sūrio pjaustymo rinkinį sudaro nerūdijančio plieno šakutė, mentelė ir peilis arba skirtingų peilių derinys. Visa tai leidžia estetiškai paruošti sūrį, jį paserviruoti ir užtikrinti malonią degustavimo patirtį. Rinkinys pravers ne tik šio maisto, bet ir vyno mėgėjams. Taip pat jį populiaru dovanoti verslo partneriams.
Grilio rinkinys
Ant grotelių kepamų kepsnių paruošimui skirtą rinkinį sudaro 34–38 cm ilgio nerūdijančio plieno peilis, šakutė, mentelė ir žnyplės mėsai suimti. Stalo įrankių komplektas tiks tiek mėgėjams, tiek profesionalams. Grilio rinkinys palengvins kepsnių ruošimą, užtikrins saugumą naudojant karštas groteles ir padės tolygiai apkepti mėsą.
Lazdelės
Azijos šalių virtuvė vis labiau populiarėja. Su ja kartu į populiarumo viršūnę kyla ir gilias kultūrines tradicijas turinčios lazdelės. Vintažinio stiliaus, nerūdijančio plieno, ilgaamžes lazdeles lengva prižiūrėti. Nėra abejonių, kad jos ypač patiks tiems, kurie dažnai mėgsta valgyti Japonijos, Kinijos, Korėjos virtuvės patiekalus, pavyzdžiui suši, ryžius, makaronus bei ramenus.
Aukšta kokybė ir ilgaamžiškumas
Stalo įrankiai yra skirti naudoti kasdien ir dažnai. Dėl šios priežasties jie yra pagaminti iš aukštos kokybės medžiagų, yra atsparūs dėmių įsisenėjimui ir įbrėžimams, o priežiūra – itin lengva. Įprastai stalo įrankių ir jų komplektų gamybai yra naudojamas nerūdijantis plienas. Jis yra atsparus karščio, šalčio ir drėgmės poveikiui. Ilgaamžiai stalo įrankiai bėgant laikui nepraranda pirminės išvaizdos ir atrodo nepriekaištingai.
Stalo serviravimo etiketas
Įprastai stalo serviravimo etiketas yra naudojamas formaliuose renginiuose ir restoranuose, tačiau kartais šių žinių gali prireikti ruošiantis asmeninėms šventėms. Stalo įrankiai turi būti paserviruoti atsižvelgiant į valgymo seką: pradedant išore ir keliaujant link lėkštės. Peilis dedamas dešinėje pusėje, o šakutė – kairėje. Šaukštas serviruojamas šalia peilio. Desertiniai stalo įrankiai dedami arčiausiai lėkštės šonų arba virš jos. Pavyzdžiui, jei meniu nėra numatyta sriuba, šaukštą galima išimti iš bendros serviruotės.