Vyno taurės
Kiekvienas vyno gurmanas sutiks, kad aukštos kokybės gėrimą būtina patiekti į jam skirtas taures. Jos yra ne tik estetiškos, bet ir funkcionalios. Taurės vynui padeda atskleisti aromatą ir poskonius. Renkantis taures būtina, atsižvelgti kokiam gėrimui jos bus naudojamos – degustuoti raudoną, baltą, desertinį ar putojantį vyną. Tai nulemia vyno taurės formą ir talpą. Jei mėgstate daugiau vyno rūšių, „C&D Style“ asortimente rasite ir universalių, vidutinės talpos taurių.
Vyno taurės yra skirtos kasdienai ir ypatingoms progoms. Jas populiaru naudoti asmeninėse šventėse, verslo pietuose, oficialiuose renginiuose, aperityvuose, degustacijose, romantiškose vakarienėse ir praskaidrinant laiką su draugais. Išsirinkus tinkamas taures vynui atrasite nepakartojamą ragavimo malonumą.
Dizainas
Renkantis vyno taures pirmiausia atkreipiamas dėmesys į jų dizainą: formą, spalvą, raštus, stiklo rūšį, talpą ir patogumą naudoti. Estetinis vaizdas suteikia daugiau malonumo, o šventės ir vakaro ritualus padaro ypatingus.
Spalva
Norintys pasijusti tarsi tikroje degustacijoje turėtų rinktis skaidrias, lygaus, plono stiklo, krištolo stiklo arba krištolo taures. Tai atskleis tikrąjį vyno spalvos grožį. Tačiau jei taurės vynui yra derinamos prie interjero arba renginio spalvinės gamos, įdomiu pasirinkimu gali tapti spalvotos vyno taurės. Mūsų asortimente yra pilkų, juodų, smaragdo, alyvuogių, perlamutro, violetinių, geltonų, rausvų, žydrų ir raudonų taurių.
Raštai
Skirtingi vyno taurių raštai gali pagyvinti aplinką, suteikti jai karališkos prabangos, žaismingumo, meninės ramybės arba natūralios gamtos įspūdžio. Vertikalūs, tiesūs ir griežti raižiniai yra tarsi nesenstanti klasika, kuri populiari visais laikais. Bitėmis ir laumžirgiais dekoruotos taurės suteiks šventiniam stalui netikėto žavesio. Ant vyno taurės sienelių išpieštos jūros kriauklės ir ornamentai sugrąžins į karštas vasaros dienas bei nepamirštamas atostogas prie jūros, o vyno taurės, išmargintos kilpiniais ir tolygiais rombų raštais, taps elegantiška ir rafinuota stalo puošmena.
Stiklo rūšis
Stiklo rūšis turi didelę įtaką taurės grožiui ir jos priežiūrai. Borosilikatinis stiklas yra atsparus temperatūros pokyčiams ir įbrėžimams, todėl stiklinius indus galima naudoti mikrobangų krosnelėje ir plauti indaplovėje. Presuoto stiklo taurės yra lygios, be oro burbuliukų. Kristalinas žėri kaip krištolas, tačiau dėl specialios gamybos technologijos taurių priežiūra yra paprastesnė.
Krištolas – viena prabangiausių stiklo rūšių, o iš jo pagamintos taurės tampa tikra stalo puošmena. Krištolinės taurės reikalauja ypatingo dėmesio ir priežiūros. Netikėtumo įspūdį ir žaismingumą gali sukurti standartus laužančios, aukštos kokybės spalvoto stiklo taurės vynui.
„Zieher” taurės, priešingai nei dauguma kitų, yra pagamintos iš bešvinio krištolo stiklo, tačiau išlaiko visas tradicinio krištolo savybes. Nepriekaištingos formos ir tekstūros taurės yra skirtos konkrečioms vyno savybėms atskleisti. Vienoje geriausių stiklo pūtimo dirbtuvių pasaulyje sukurtos vyno taurės vakarui suteiks prabangos įspūdį ir leis pasijusti tarsi aukščiausios klasės restorane.
Iš skirtingo stiklo rūšių pagamintos taurės tarnauja ilgiau, jei jos yra tinkamai prižiūrimos. Prieš pradedant jas naudoti rekomenduojama peržiūrėti gamintojo rekomendacijas: plauti vyno taures rankomis ar indaplovėje, kokius valiklius ir šluostes naudoti indams sausinti.
Talpa
Mūsų asortimente rasite įvairios talpos vyno taurių, kurios tiks skirtingoms gėrimo rūšims degustuoti. Mėgstantys namuose palaikyti minimalizmą bus sužavėti universalios talpos taurėmis, kurios yra pritaikytos degustuoti visas vyno rūšis. Čia rasite 200 ml, 230 ml, 240 ml, 280 ml, 300 ml, 350 ml, 380 ml, 400 ml, 420 ml, 430 ml, 450 ml, 460 ml, 510 ml, 520 ml, 530 ml, 540 ml, 550 ml, 680 ml ir 720 ml talpos taures vynui.
Patogumas naudoti
Visos taurės vynui turi kojelę. Ji ne tik suteikia taurei elegantiškumo, bet ir atlieka svarbią funkciją. Skirtingas kojelės aukštis padeda išlaikyti gėrimo temperatūrą visos degustacijos metu. Taip pat patogiam naudojimui įtakos turi ir stabilus pagrindas. Jis užtikrina, kad pastatyta gėrimo taurė nepavirs ir neišsilies vynas.
Kuo skiriasi raudono, balto, desertinio ir putojančio vyno taurės?
Renkantis vyno taures lengva pasimesti. Jei desertinio ir putojančio vyno taurės turi aiškius vizualinius skirtumus, to tikrai negalima pamatyti renkantis raudono ar balto vyno taures. Vis tik svarbiausias atrankos kriterijus lieka ne estetika, o funkcionalumas. Svarbiausia žinoti, kokią naudą suteikia kiekviena taurė ir kokie yra esminiai jų skirtumai. Tai padės maksimaliai atsipalaiduoti ir mėgautis visomis atsivėrusiomis gėrimo aromato bei skonio natomis.
Raudono vyno taurės
Tam, kad raudonas vynas atskleistų savo skonį ir aromatą, jis turi pakankamai sąveikauti su deguonimi. Todėl raudono vyno taurių dubuo yra gana didelis, o jo kraštai susiaurėja. Tulpės formos raudono vyno taurės dubens talpa įprastai yra 250–500 ml, o į indą pilama apie 100–150 ml gėrimo.
Svarbu nepamiršti, kad geriausią degustacijos patirtį užtikrins tinkamos taurės ir raudonojo vyno proporcijos. Gėrimas turėtų užimti ne daugiau kaip trečdalį dubens talpos. Tokioje taurėje bus lengva sukti raudoną vyną ir jo neišlieti, o susiaurėję kraštai sutelks aromatą vyno taurės viduje. Degustuojant vyną iš tokios taurės galima pajusti iš skirtingų vynuogių pagaminto vyno charakterį.
Balto vyno taurės
Balto vyno taurės taip pat turi tulpės formą. Esminis skirtumas yra talpa. Baltam vynui degustuoti skirtos taurės yra mažesnės. Įprastai jų talpa būna apie 170–200 ml, o didžiausias galima pritaikyti ir raudono vyno degustacijai. Kadangi šis gėrimas yra patiekiamas atvėsintas, o jo skonis ir aromatas yra subtilesni, taurės padeda visa tai išlaikyti. Nors nedideles taures reikia dažnai papildyti, tai nesukelia diskomforto. Juk svarbiausia sukurti tinkamas sąlygas mėgautis gero vyno skoniu.
Balto vyno taurės yra universalios. Dėl nedidelės talpos jos taip pat tinka patiekiant rožinį ir putojantį vyną. Iš esmės jos tinka visoms degustacijoms, kuriose svarbu išlaikyti vėsią gėrimo temperatūrą. Taip pat verta atkreipti dėmesį, kad siauras taurės kraštas padeda baltam vynui tekėti siaura srovele ir pasiekti reikiamus burnos receptorius. Todėl šios taurės puikiai tinka ragaujant šaltus, stiprius ir rūgščius alkoholinius gėrimus.
Putojančio vyno taurės
Putojančio vyno taurės lyginant su balto vyno taurėmis yra dar mažesnės, siauresnės ir aukštesnės. Standartinių taurių talpa yra 150 ml. Tam yra labai paprasti paaiškinimai. Pirmiausia, patiekiant putojantį vyną mažoje taurėje jis turi būti apie 5 laipsnius vėsesnis už baltojo vyno temperatūrą. Antroji priežastis – geriant putojantį vyną iš aukštų taurių prailginamas burbuliukų gyvavimo laikas, kuris suteikia estetinį pasimėgavimą. Galiausiai, siauriausius kraštus turinti putojančio vyno taurė padeda sušvelninti šio gėrimo rūgštesnio skonio įspūdį.
Desertinio vyno taurės
Desertinio vyno, kaip ir putojančio vyno, taurės turi nedidelę talpą. Jose gėrimas išlaiko reikiamą temperatūrą ir padeda burnos receptoriams pajusti gėrimo stipriąsias skonio savybes. Itin siauras taurės kraštas neleidžia gėrimui garuoti ir dirginti uoslės, todėl taip galėsite mėgautis visais desertinio vyno degustacijos privalumais.